Nieuws

Wie o Wie...

1.Wie ben je?
Lex Coene


2.Hoe oud ben je?
59 jaar
 

3.Waar woon je? 
In Velp

   
4.Heb je nog broers en zussen?
Ik heb 1 jongere zus Eline, whaha die wist ik al natuurlijk ;-).
 
5.Wiens idee was het om samen met je zus bijscholings lessen te geven aan badmintontrainers?
Dat was het idee van Eline. Zij is degene met het meeste trainingservaring en het leek ons leuk dit een keer samen te doen.

 
6.Op welke badminton prestatie(s) ben je het meest trots?
Drie keer Nederlands kampioen in het enkelspel, en zilver op de Kent Master herendubbel veteranen, vorig jaar, samen met Bas von Barnau Sythoff, mijn badmintonmaatje van vroeger.
 
7.Wat vind je leuk aan het overdragen van je badmintonkennis?
Als je zelf zo intensief bezig bent geweest met deze mooie sport, is het leuk om anderen daar iets van mee te geven.


8.Wat is je favoriete gerecht?
Biefstuk met brood.

     
9.Ben je meestal vroeg of laat?
Ik ben nagenoeg altijd vroeg.


10.Tegen wie had je nog graag willen spelen toen je nog actief badminton speelde maar waar je nog nooit tegen gespeeld had?
Tegen Liem Swie King, in de single.

 
11.Aan welk toernooi of overwinning heb je goede herinneringen en waarom?
Aan de Oostenrijk Open in 1982. Ik kwam toen vrij onverwacht in de finale, en mijn tegenstander was Cheng Chang Jie. Chinese badmintonners waren toen onbekend, omdat China geen lid was van de IBF en dus nooit meespeelde in toernooien waar wij aan deelnamen. In 1982 sloten de chinezen aan, en het toernooi in Oostenrijk was één van de eerste toernooien waar zij acte de préséance gaven. We hadden geen idee hoe goed ze waren, maar deze Cheng Chang Jie sloeg mij binnen de kortste keren van de baan. Later won hij de World Masters en bleek één van de top singelaars van China te zijn. De dames enkel in Oostenrijk werd gewonnen door een jonge Han Aiping, zij won in 1985 de wereld titel dames enkel; Eline versloeg Han Aiping in 1987 in Indonesië en ik vermoed dat dat haar mooiste herinnering is.

 
12.Wie is je favoriete badmintonspeler?
Vroeger, toen ik zelf nog speelde, Liem Swie King en Morten Frost. Voor nu, Ik ben erg onder de indruk van de Deense singelaars Anders Antonsson en Victor Axelson. Zij zijn nagenoeg de enige Europeanen die gelijke tred houden met de Aziaten. Wat betreft de herendubbel blijft Indonesië met stip op één staan: de ‘Veteranen’ Mohammed Ashan en Hendra Setiawan en uiteraard Kevin Sanjaya Sukamuljo en Marcus Fernaldi Gideon.

                     
13.Waar heb je de meeste mazzel mee gehad?
Dat wij (Eline en ik) in 1985 voor het badminton drie weken naar China zijn geweest. Dit was in het kader van een culturele uitwisseling, China was net open en wij hebben drie weken lang het land doorgereisd en tegen de lokale district teams gespeeld. Omdat het een culturele uitwisseling was, hebben we naast het badminton kennis gemaakt met de toen nog zeer gesloten Chinese cultuur, met het Maoïsme nog duidelijk zichtbaar: men liep nog in de Mao pakken en wij mochten zonder begeleiding geen winkels bezoeken of er zo maar zelf op uit. Bij iedere gelegenheid werden we door de lokale autoriteit ontvangen (burgemeester of gouverneur) en te eten uitgenodigd. Een reis waarin er veel gebadmintond wordt, zowel trainingen en wedstrijden, en waar je de cultuur van een toen nog onbekend land als China zo kan leren kennen, is iets wat ik niet snel zal vergeten.


14.Welke filmtitel omschrijft jouw leven het best?  
Dat is lastig, en dat weet ik zo niet. Wel vind ik Lord of the Rings een prachtige film, ik heb -vaak tijdens toernooien- de boeken van Tolkien gelezen en toen het eerste deel -The Fellowship of The Ring- in 2001 uitkwam, ben ik samen met mijn badmintonvriend Bas naar de première geweest; enigzins gespannen, omdat een verfilming de schoonheid van het verhaal wel eens te niet zou kunnen doen. Niets bleek minder waar, het is prachtig verfilmd, en dat geldt ook voor deel 2 en deel 3; Bas en ik zijn samen naar iedere première gegaan.

15.In welke baan zou je erg goed zijn?
Bestuurder (manager) en docent

    
16.Welke sporter of team (wereldwijd) zou je willen coachen of begeleiden als je mocht kiezen?
Het Nederlands voetbal elftal


 
17.Wat is de moeilijkste les die je hebt geleerd?
Dat het leven niet maakbaar is, ook al wordt de indruk gewekt dat dat wel zo is.

           
18.Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben adviseur, trainer en schrijver en bestuurder van een kleine zorginstelling


19.Als je terugkijkt naar de begeleiding van vroeger en naar de begeleiding nu in het badminton wat valt je dan het meest op?
In onze tijd was topsport pionieren. Er was weinig ervaring met full time sporten en van de verschillende deelgebieden waar nu veel kennis van is (krachtraining, periodisering, mentale begeleiding etc.) was nog weinig bekend. Dat is nu anders, er is inmiddels veel kennis verzameld over hoe je je prestaties kan verbeteren en het topsporter zijn is een maatschappelijk geaccepteerd beroep geworden. 


20.Welke hobby's heb je?
Lezen en sporten


21.Soto Ayam of Sateh Ayam?
Sateh Ayam


22.Wat betekent ontspannen voor jou?
Lezen of sporten 


23.Wat zou iedereen minstens een keer moeten doen in zijn leven?
De WK badminton bezoeken.


24.Wat is je beste eigenschap? 
Ik ben doelgericht, en kan me relatief makkelijk er toe zetten om de gestelde doelen proberen te bereiken.

 
25.Heb je nog een goede tip voor je voormalige vereniging?
Zorg er voor dat mensen enthousiast worden voor het badminton. Het is een geweldige sport die in Nederland zwaar ondergewaardeerd is.

Tot volgende week met Eefje Muskens!

« Terug

» Nieuws archief

Footer

Over BECA 2000

BECA 2000 is dé badmintonvereniging van Arnhem waar je op alle niveaus kunt badmintonnen. Voor jong en oud. Sportiviteit en gezelligheid staat bij ons voorop!